Κυριακή, 21 Απριλίου 2019

Άμπελος και Οίνος στον αρχαίο ελληνικό κόσμο

Άμπελος και Οίνος στον αρχαίο ελληνικό κόσμο

Συγγραφέας: Σταυρούλα Κουράκου Δραγώνα, Εκδότης : ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ, 2013

Ποια η σχέση των αρχαίων ελλήνων με το κρασί;

Απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα αλλά και πολύ περισσότερες πληροφορίες για την θέση που είχε το κρασί στην καθημερινότητα των αρχαίων ελλήνων, έρχεται να δώσει το νέο συγγραφικό έργο της κας Σταυρούλας Κουράκου – Δραγώνα., μέσα από αυτή την πολυτελή έκδοση η οποία αποτελεί την πρότασή μας για τους αναγνώστες της Cretan Food News.
Μια «γεύση» από τον πρόλογο του βιβλίου…

«Στο πέρασμα του χρόνου είχα την καλή τύχη να επισκεφθώ με αποστολή όλες σχεδόν τις αμπελουργικές χώρες του κόσμου, να γνωρίσω τα κατάλοιπα άλλων αρχαίων πολιτισμών και να πλουτίσω τις γνώσεις μου σχετικά με προβιομηχανικές καταστάσεις, που σε ορισμένες περιοχές φυλάσσονται ως πολιτισμική κληρονομιά.

Όταν έπειτα από μια έντονη επιστημονική δραστηριότητα ήρθε η ώρα της σχόλης λόγω 35ετίας, σκέφθηκα να συμπληρώσω όλον αυτό τον συσσωρευμένο πλούτο πληροφοριών και αναμνήσεων με αναδρομή στο απώτερο Χθες: να αναζητήσω τις ρίζες ελληνικών οίνων της αρχαιότητας λιγότερο προβεβλημένων, να διερευνήσω την τεχνογνωσία των αρχαίων οινοποιών με βάση τα σωζόμενα αποσπάσματα στην αρχαιοελληνική, κυρίως, γραμματεία και να επιχειρήσω να ερμηνεύσω με σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις τα μυστικά της τέχνης τους, που επέτρεπαν στους ελληνικούς οίνους να ταξιδεύουν στους δρόμους της θάλασσας ως πολύτιμο εμπόρευμα.

Έπειτα από πολύχρονες μελέτες, συγκέντρωσα αξιόλογο υλικό, αλλά και διαπίστωσα ουσιαστικά λάθη που έχουν γραφεί από διακεκριμένους ξένους, κυρίως ερευνητές σε σχετικές μελέτες και μεταφράσεις αρχαίων κειμένων δημοσιευμένων κατά τον 20ο και 21ο αιώνα, λάθη που διαιωνίζονται κατ’ αντιγραφή, με συνέπεια εσφαλμένες ερμηνείες και σοβαρές, ενίοτε, παρανοήσεις.

Στο πλαίσιο διαφόρων διεπιστημονικών συμποσίων τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω ανακοινώσεις σχετικές με τα θέματα που είχα μελετήσει και να επισημάνω τα ανά περίπτωση σφάλματα. Όμως οι απόψεις που καταγράφηκαν στα πρακτικά των ελληνικών συμποσίων έμειναν άγνωστες στους ξένους μελετητές παρά τις ξενόγλωσσες περιλήψεις. Γι αυτό, από εκείνες τις ανακοινώσεις επέλεξα να παρουσιαστούν σε ελληνική και γαλλική έκδοση είκοσι θέματα, τα οποία επεξεργάστηκα εκ νέου και συμπλήρωσα με νεώτερες πληροφορίες και παρατηρήσεις. Σε ορισμένα από αυτά προσέθεσα μάλιστα έναν επίλογο, με σκοπό να επιβεβαιώσω το κυρίως θέμα με σύγχρονα παραδείγματα που ενισχύουν την επιχειρηματολογία μου.

Το κάθε θέμα είναι ανεξάρτητο των άλλων, ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να επιλέξει ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του. Δεν επιβάρυνα τα κείμενα με πληθώρα επεξηγηματικών σημειώσεων, κουραστικών συνήθως για τους μη εξειδικευμένους αναγνώστες. Αντίθετα, τα τέσσερα ευρετήρια είναι “λαλίστατα” και έχουν συνταχθεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να καθίσταται εύκολη, ελπίζω, η αναζήτηση των σχετικών λημμάτων σύμφωνα με την έννοια τους. Όσο για το εικαστικό υλικό, κύριος στόχος του η εικόνα να στηρίζει τον λόγο.»
 
Τα περιεχόμενα του βιβλίου είναι:
·      Ο Κανείς τύφλωσε τον Κύκλωπα, αλλά κανείς δεν τον μέθυσε
·      Ο Πράμνειος οίνος και οι πράμνιοι οίνοι
·      Ο ησιόδειος βίβλινος οίνος
·      Oι δύο πρότροποι
·      Ο Aιγοσθενίτης οίνος της Mεγαρίδος
·      Ανθοσμίας και σαπρίας οίνος
·      Oινογευσίας σάτιρα
·      Ο οίνος της Φλιασίας χώρας
·      Ερυθροί και μέλανες οίνοι: διαχρονικές τεχνικές παρασκευής
·      Oι τεθαλασσωμένοι οίνοι: το αλάτι στην οινοποιητική τεχνική
·      Ο νόμος της Θάσου για την προστασία των αμπελουργών
·      Η κάπνειος άμπελος και ο καπνίας οίνος- το κάπνισμα των οίνων
·      Tρύγος χωρίς ληνούς
·      Tα οινοτεχνικά του Ησυχίου
·      Εκπίεση στεμφύλων χωρίς πιεστήρια
·      Ερμηνεία διονυσιακών αμπελουργικών μύθων
·      Φυτοπροστασία στους αμπελώνες της αρχαίας Mένδης
·      Αμπελουργικά θέματα με βάση τα Γεωγραφικά του Στράβωνος
·      Η Λημνία άμπελος
·      Kρασί και βότανα στη γη του Πανός