Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019

"Cold brew". Ένας παγωμένος καφές φίλτρου!

"Cold brew". Ένας παγωμένος καφές φίλτρου!

Γράφει για την CFN ο Γιώργος Κοντορίνης - Barista trainer, Hacienda cafe (kontorinis@gmail.com)

Μια σχετικά νέα πρόταση για τους ζεστούς μήνες! Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να παρασκευαστεί ένας παγωμένος καφές φίλτρου.

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος είναι με cold drip tower, με πιο γνωστά αυτά των εταιρειών Hario και Yama.


Η διαδικασία παρασκευής είναι αρκετά χρονοβόρα,  καθώς χρειάζονται 8-12 ώρες για την παρασκευή του καφέ. Το τελικό αποτέλεσμα όμως θα σας ανταμείψει!  Πρόκειται για έναν δροσερό καφέ ,πλούσιο σε σώμα , χωρίς οξύτητα και με αρκετά γλυκιά γεύση. Σερβίρεται παγωμένος και μπορείτε να προσθέσετε πάγο ή γάλα. Μπορεί επίσης να διατηρηθεί στο ψυγείο 3-4 ημέρες.

Η αρχή λειτουργίας του είναι σχετικά απλή.  Στο πάνω μέρος τοποθετούμε παγωμένο νερό,  από 700ml έως και 3 λίτρα, ανάλογα το μέγεθος της συσκευής. Ανοίγουμε την ροή και ρυθμίζουμε τον ρυθμό με τον οποίο θα τρέχει το παγωμένο νερό (περίπου 1 σταγόνα / δευτερόλεπτο) πάνω στον χοντρά αλεσμένο καφέ. Στο σκεύος που βρίσκεται στην βάση καταλήγει μετά από ώρα ο φιλτραρισμένος καφές . Τη ποσότητα του καφέ που θα ετοιμαστεί μπορείτε να την διατηρήσετε σε μπουκάλι μέσα στο ψυγείο .